Thursday, March 15, 2007

The Surrogates - Robert Venditti & Brett Weldele

Titel: The Surrogates

Författare: Robert Venditti & Brett Weldele

Utgivare: Top Shelf Comic

The Surrogates utspelar sig i framtiden runt 2040. Människan har utvecklat ett surrogat som är en typ av ”robot” som människan styr hemifrån. Alla intryck som surrogaten samlar upp förs över till den som styr den, d.v.s. alla positiva intryck. Detta har gjort att våld mellan människor existerar inte längre utan våldsbrott är nu en form av förstörande av andras ägodom t.ex. när två surogater drabbar ihop. Diskriminering i arbetslivet är också borta p.g.a. en kvinna kan ha en manlig surogat som hon styr hemifrån och som är på hennes arbete. All social kontakt sker mellan surogater istället för människa till människa, man kan dra liknelser mellan hur alla sitter i sina tv-apparats rum i Ray Bradbury Farenheit 451.

Fast idyllen håller på att spricka någon håller på att förstöra folks alteregon på ett meningslöst sätt och två poliser blir satta på fallet för att ta reda på vem.

Själva noir-detektiv historian känns väldigt kliché aktig , t.ex. har vi den äldre detektiven som börjar tvivla på om verkligheten verkligen ska levas igenom en surrogat. Vurmen för att människan måste vakna till liv och ta tillbaka sitt liv genomsyrar hela serien. Även om det bjuder på vissa intressanta reflektioner som vänsterlandets besatthet för det unga och förakt för åldrandet så känns detta uttjatat.

Tecknandet är hårt och fyrkantigt, ibland är det svårt att särskilja konjunkturerna färgläggningen väcker verkligen noir känslan och ger bilden av en mörk/kall och anonyma framtid. Ett stort plus är mellan sidorna mellan kapitlen där dem lagt in utdrag som beskriver tex. en doktorsavhandling , eller hur en tidningsartikel ser ut i framtiden det är igenom dessa utdrag som man bygger upp hur världen är formad och dessa är stundtals mer intressant än själva polishistorian.

Betyg: 6 av 10

1 comment:

Jonas said...

En välskriven recension om en bok som faktiskt verkar läsvärd ändå, även om där inte fanns några direkt överaskande karaktärer. Den är ju snyggt tecknad och historien låter bra.

Sönderdeppad sci-fi framtid är alltid kul!