Friday, April 06, 2007

Konst behöver inte vara svårt

Konst behöver inte vara svårt

Under påsken så håller flera gallerier/ateljer öppet för besökare som kör runt på de diverse konstrunder här i Skåne. Ibland undrar man varför man ska åka runt flera mil när den mest slagkraftiga konsten bara finns några minuter från ens bostad. Såg följande sticker på en soptunna vid järnvägsstationen.

Stickern är så enkelt gjord ett textmeddelande som lyder ”Someones Supermarket” på en orange bakgrund, färgen är helt rätt vald p.g.a. den lyser upp själva stickern (för att se bättre tryck på bilden för att förstora). Igenom att placera den på ett ställe där de flesta a-lagare, hemlösa brukar befinna sig på dagarna får den relevans, Stickern tillsammans med rummet bildar här konsten.

Stickern är förmodligen placerad där p.g.a. av så många som möjligt ska se den. Men ibland vill man bara drömma sig bort och tro att det finns människor som har tänkt ett steg längre någon som aktivt har placerat den där om det är för att ge den innebörd eller för att uppmärksamma människor på problemet kvittar egentligen. Det är konst som får en att associera och tänka efter och drömma d.v.s. konst man tar till sig.

Att få låta sina tankar/drömma vandra iväg är vad konst är till för. Många klagar när dem ser en utställning att den är svår att förstå eller ta till sig, oftast handlar det inte om att förstå vad som är tänkt eller ett bakomliggande chiffer som ska lösas det handlar om att själv låta tankarna vandra iväg och associera.

4 comments:

Jonas said...

Jag såg denna igår! Mycket bättre placering av det klistermärket kan det inte bli. Om det är konst eller ej kan kvitta mig men det är en intressant och effektiv samhällskommentar som heter duga!

Maja Permerup said...

jag som direkt tänkte att klistermärket sitter där just för att papperskorgen är someone's supermarket? roliga reflektioner!

Att man gör konst som ser ut som en själv är något jag funderat över i påsk (fågelkvinnan vid kiviks musteri som gjorde fjäderkonst).

Fredrik said...
This comment has been removed by the author.
Fredrik said...

Tyckte det var väldigt mycket mörka färger vi såg under konstrundan jag vet inte om det är ett uttryck för konstnärerna eller om det gick något mode i det ?....Andra sidan sitta instängd nere på österlen hela vintern gör en nog mörk.....Andra sidan så hon som gjorde bollibumpa draken var ju inte mörk eller det är bara kommersiellt =)

Hmm man kan inte editera sina inlägg och man fick en rolig kommentar när man försökte ta bort.