Monday, April 16, 2007

Dead Memory - Marc-Antoine Mathieu

Titel: Dead Memory
Författare: Marc-Antoine Mathieu
Utgivare: Dark Horse

När man ska förklara för den oinvigde läsaren att serier är mer än kalle anka, action hjältar och kvinnor med för lite kläder på sig så kan det vara svårt att peka på något speciellt som inte hamnar i nämnda kategorier. Dead Memory är det perfekta exemplet när serieböcker är så mycket mer.

Berättelsen utspelar sig i en framtid fylld av byråkrati vilket inte ligger långt från Kafka:s slottet, även filmer som Brazil ligger nära till hands. Den satiriska skildringen sträcker sig från synen på absoluta system / byråkrati till vad som händer när människor slutar att prata med varandra och förlitar sig till teknokrater och vetenskap. Man kan finna ett stänk av samhällskritik för hur vi idag förlitar oss på informationsteknik och olika eliter ska lösa våra problem och hur vi därför slutar att tänka själva och sluter oss för kommunikation med andra.

Serien är tecknad i svart och vitt med höga kontraster, Marc-Antoine Mathieu har verkligen lyckats teckna så att i den mest klaustrofobiska folkmassor så känns det som folk är som mest ensamma. Och folkmassor kommer du få se, horder av skalliga män som förkroppsligar byråkratin.

Detta är en seriebok som jag tror de som har ett stort litterärt intresse har lättare att läsa än personer som är vana vid att läsa lite seriestrippar i dagstidningen. Så även om du inte läser serier i vanliga fall så ska du plocka upp denna bok och läsa för det är så mycket mer än en serie.

Vill man inte köpa den så vet jag att den finns att låna på Lunds statsbibliotek.

Betyg 9 av 10

4 comments:

Anonymous said...

Herre min skapare!! ÄR inte 9/10 ett sjukt bra betyg.. Undra på om Orvar skulle vara så generös?
// Spjuvern

Fredrik said...

Tror knappast Orvar skulle vara så generös :P....Det kan vara lite högt med tanke på att jag inte tror alla gillar den direkt man måste nog vara rätt inbiten :P

Jonas said...

Den verkar vara värd att kolla in, dystopiska framtidsvisioner är alltid skoj! Är det en sån serie man kan dra rakt igenom eller är det Klas Katt som man får inta lite i taget?

Fredrik said...

Nä denna går att läsa i ett sträck utan problem, behövs ingen terapi efterråt =)