Saturday, June 16, 2007

Tarantino är i form igen såg Death Proof i Fredags en film som inte är särskilt bra men förbannat underhållande och bör därför ses.

Filmens handlig är väldigt enkel: Stuntmannen Mike gillar att med sin modifierade bil köra ihjäl tjejer i 70-tals slasher manér dock finns det tjejer som skulle få Nietzsche überman ideal att blekna, som inte tänker bli ihjäl körda utan tänker bita tillbaka. Filmen har det gemensamt med Kill Bill att det är kvinnor som har huvudrollen och är de starka karaktärerna.

Till denna handling lägger Tarantion ett postmodernt ihop klipp av referenser till olika subgeners inom 70-tals filmer låt oss säga att det är av det våldsamma slaget. Han lånar också friskt från alla sina tidigare filmer och låter referera till dem. Jag har inget emot detta för filmen är nerdig och har man sett sina Tarantino filmer så sitter man och nerdar med. Detta är ingen bred Disney Piratfilm detta är en film gjord för dem som gillar Tarantino eller ska vi säga Tarantino (TM).

När jag läste handlingen var jag rädd att det skulle bli en orgie i blod men till min förvåning så innehöll filmen fullt med underbart meningslöst svammel som man kan finna i både Resovoir Dogs och Pulp Fiction vilket gör den avslappnad. Humorn i Death Proof är också mer lekfull än i någon av hans tidigare filmer.Våldet är en väldigt liten del av filmen men visst det är blodigt och rått så är man ute efter det så kommer man inte att bli besviken.

Tarantino har medvetet gjort så att filmen ska se mer autentisk 70-tals b-rulle igenom att lägga på färgmissanpassningar, fel klipp, sätta kameran ur fokus etc. Tror detta är något man antingen stör sig på eller så tycker man som jag att det är charmigt.

Vi lever i en tid då det gäller att ha så knivskarp bild på tv:n som möjligt så varför inte låta oss få en nostalgi kick av hur det en gång har varit. De olika fel klippen samt den dåliga fokuseringen ger även filmen en spänning och låter fantasin vandra iväg. Även om filmen utspelar sig på 2000-talet så ger bildspråket tillsammans med det underbara soundtracket en känsla av att det utspelar sig på 70-talet. P.g.a. bildspråket så bör man nog uppleva filmen på bio.

Det är synd att konceptet som Tarantino och Rodriguz satte ihop att visa både Death Proof och Planet Terror på samma föreställning under temat grindhouse inte fungerade. Det skulle nämligen vara den ultimata nerd kvällen.

När man ser trailern för planet terror så verkar den både blodigare och mer skruvad än death proof och jag tror den kommer vara för en ännu smalare publik men vi få se.

4 comments:

Adam said...

Filmen ska helt klart
ses av undertecknad med.
Skönt att i bloggen få svar på oklarheterna
kring Grindhouse / Death Proof -
nu sänds de alltså på bio
som fristående filmerna
Planet Terror och Death Proof
helt utan koppling?

/A

Fredrik said...

Ja dem sänds helt utan koppling =(. I Europa får man inte heller se den coola trailern vilket är synd =/ men jag antar det är därför You Tube finns :P

JonasO said...

Jag ska vänta o se dom tills dom kommer på dvd tror jag. Inte för att jag tror att någon av dom e dåliga men hela grindhouse-grajen missar man ju på bio vilket e lite av charmen man vill ha. Och så e de så jävla dyrt =)

Båda filmerna ska ses iaf, din goda recension bådar gott också!

Fredrik said...

Jonas du har ju cashflow nu :P