Sunday, July 01, 2007

Siberia av Nikolai Maslov

Får börja dra till med en klyscha som man aldrig kan få nog av serier kan vara mer än bara underhållning detta visar Nikolai Maslov med sin seriebok Siberia. Serien är ett självporträtt, sporadiskt tecknade ögonblick av författarens minne från sin uppväxt i Sovjetunionen mellan 1971-2000. De tecknade ögonblicken sträcker sig ofta mellan en till tio sidor detta gör att det ibland kan kännas hoppigt men man vänjer sig snabbt. För hur ska man annars kunna täcka ett så stort perspektiv av livet på 90 sidor.

Uppväxt perioden i sovjetunionen är inte skildrat som något nostalgiskt eller med någon hat känsla den är bara skildrad. Men det är ingen dans på rosor det är en hård tid i ett hårt klimat mätt i västerländsk trygghet.

De största intrycken jag tar till mig av serien är hur genomsyrat det sovjetiska samhället är/var av vodkan. Bilden av den sovjetiska militären och deras allmänna värnplikt som man har hört mycket myter kring beskrivs också intressant. Man får också en inblick i den sovjetiska medborgarens liv hur sovjetisk kulturpoiltik genomfördes. Samt hur ett imperium/diktatur långsamt faller sönder av dess egna vikt och hur detta drabbar människor.

Serien är tecknat på ett realistiskt sätt men på ett annorlunda sätt p.g.a. den är i blyerts. Detta gör att serien är svart och vit eller ska vi säga grå och vit. Serien har tagit upp till tre år att göra och under tiden fick författaren lön av sin franska agent. Det tråkiga är att Nikolai Maslov själv inte sedan får någon royalty på serien utan blev blåst på detta i kontraktet. Ännu ett tragiskt ryskt öde. Mer om Nikolai Maslov kan man se på SVT kobra.

Siberia är till för alla som gillar historia/livsöden och samhällsskildringar och givetvis serier som medium. Den skulle vara perfekt att skicka till en viss Lundanation där man ibland kan träffa på folk som har lite väl stora hjärtan som har färgat deras blick röd kanske hade dem blivit lite klarsyntare efter att ha läst Siberia.

Titel: Siberia
Författare: Nikolai Maslov
Förlag: Soft Skull Press

3 comments:

Adam said...

På tal om klyschor
Hellre död än röd
sa visst nån viss man nån gång =)

/A

Stoffe said...

Verkar helt klart intressant! Har det tidfäldtska biblioteket någon slags utlåning?

Fredrik said...

Adam säkert väl citerat i Herr Heumans lägenhet.

Stoffe det går bra, bibloteket har även bokbuss om man säger till dvs nästa gång jag kommer med min väska med öl :P