Saturday, July 28, 2007

The Simpson Movie

The Simpson Movie

Filmens handling är enkel och tar avstamp i senaste tidens klimatdebatt blandat med familjerelationer. Det är väll det som är Simpson styrka att blanda de små ämnena med de stora aktuella, till detta lägger man en stor portion av humor och udda karaktärer. Tyvärr så kretsar handlingen mestadels runt familjen och inte så mycket runt de andra karaktärerna i Springfield. Tycker detta är synd för Mr Burns är min favorit. Fördelen är att man inte behöver vara någon större Simpson fantast för att se filmen.

Jane Magnusson gav filmen en 5:a i DN jag vet inte vad man kan grunda detta på ? Någon form av nostalgi till tv-serien ? Eller fruktansvärt uttråkad av allt regn? Filmen är långt ifrån så bra. Hade det varit högsommar och sol hade man hellre lagt tiden på att grilla och dricka öl i vänners sällskap och hyrt filmen när den kommer på DVD.

En annan rescent som jag också anser vara ute och cycklar är Michael Tapper i sydsvenskan. Tapper står för den märkligaste recensionen jag har läst på länge. I sann vänsterintellektuell anda så börjar han prata om Fox som ett odrägligt mediaimperium samt de koreanska animerarnas dåliga löner. Inget av detta är relevant för filmen utan handlar mer om att Tapper vill visa för resten av kultursverige att han också kan. Vill man beklaga sig över Fox vilket man gott kan göra eller animerares dåliga löner så kan man skriva en egen artikel om det.

Tapper tolkar också den underbara inledningen av filmen där Homer ger svar på tal varför man ska gå och se en film när man kan se tvavsnitten gratis som att Homer fördummar publiken. Denna tolkningen kan man ifrågasätta, det är mer att Homer ber om ursäkt till publiken, att gänget bakom Simpsson visar att de är lekfulla och inte tar sig själva på för stort allvar.

Jag tror Tapper har svårt att förstå den ironi och självdistans som Simpson har. Jag tror inte att slutet betyder uppföljare utan att det är ett ironiskt uttalande. Då menar jag slutet som kommer vid eftertexten så sitt gärna kvar under den.

Simpson är värt ett biobesök om det regnar eller om man har någon relation till Simpsons sedan tidigare. Men filmen som konstnärligt medium både till utförande och handling bidrar inte med något nytt.

4 comments:

Maja said...

en recension där du recenserar recencenterna? du skulle ha grillat och druckit öl (aka campat!) med oss istället!

Fredrik said...

Jag tror det regnade då kan man inte grilla =/ har varit alldelse för lite grille i år !

Stoffe said...

Sydsvenskanrecensionen var jäkligt konstig, såg ut som en komplett sågning och så fick filmen 4 postryttare av 5. Som du sa, han ville bara spänna musklerna lite.

Filmen i sig var rätt kort, men man hade inte pallat med mycket mer simpsons så det var rätt bra. De skulle haft mycket mer av bikaraktärerna från tv-serien, då kunde de lätt fyllt ut en halvtimme till utan att man hade tröttnat. Strax över en timme är knappt godkänt som långfilm egentligen.

Rudra said...

This is great info to know.