Friday, August 10, 2007

Landet där frityr är lika vanligt som klapp och dans.

Har precis utfört en resa i landet där frityr är lika vanligt som klapp och dans. Landet som är grönt och ett förklarande sätt av vädret är ”If you can see the mountains its going to rain, if you can´t see them its raining” landet är Irland. Till sist och inte minst en viktig detalj det finns riktiga comic-shops där.

Irland är ett dyrt land. Det är väldigt billigt att flyga dit 1200 kr två personer tur och retur med Ryan Air men sedan tar det stopp. Boendet i Dublin ligger på 800-1200kr natten för ett medelmåttigt hotell om du vill bo nära centrum. Det vill man för på natten och kvällen är det upplagt för klapp och dans. Utelivet Torsdag-Söndag är riktigt underbart. Finns hur mycket pubbar som helst med livemusik och glada människor.

De pubbar som ligger i Temlpe bar vilket är Dublins nöjeskvarté befolkas mestadels av turister engelsmän men det spelar ingen roll så länga alla har roligt och stämningen är på topp. Var aldrig på någon nattklubb men det fanns gott om sådana också. Man skulle kunna åka till Irland en weekend bara för att festa. Dock så måste man ha cashflow för ölen kostar lika mycket där som här hemma.

Det riktigt dyra är maten en lunch kostar mellan 100-150kr och en middag på kvällen kostar 200-350kr. Efter ett tag lär man sig att vara ”early bird” på restaurangerna dvs börjar äta sin mat innan kl 19.00 det blir 50-150kr billigare. Passa perfekt för oss skandinaver som äter runt 18-19 lite värre för sydeuropéer. Tyvärr tog det några dagar innan vi fatta det här med ”early bird”.

Maten är dyrare men portionerna är 200% större än vad dem är i Sverige. All mat serveras på tallrikar som är stora som pizzatallrikar. Tyvärr så serveras det alltid friterade pommes till maten i alla fall när man äter på pubbarna. Vill man inte ha pommes kan man få potatismos och sönderkokta grönsaker. Värsta måltiden jag har sett var när Emilia fick in en hel friterad fisk med pommes och kokta ärtor (Adam som också var på Irland drabbades också av detta) jag blev skonad från pommes chocken där emot fick jag mat som var riktigt smaklös en halv kyckling och den klassiska potatismosen och sönderkokta grönsakerna. Detta på en traditionell pub i utkanten av centrum när vi skulle leta efter den mer genuina miljön.

Den genuina maten var inte bättre där emot var pubben mysigare och personligare, bilderna som hängde på väggarna var tidningsutklipp etc från massa rugbymatcher från början av 80-talet massa bilder på stammisar etc. Här bjöds det också på live-musik men av det lugnare slaget.


Man kunde finna bra mat i Dublin bland annat många fiskrätter som var väldigt goda så länge man undvek allt som hade ”fried” framför sig. I en storstad som Dublin så var det lätt att hitta restauranger med olika nationaliteter.

Comic-shops skulle det finnas gott om i Dublin jag glömde min lista på var dem låg någonstans hemma. Sorgligt för mig men inte lika sorgligt för mitt resesällskap. Dock fann jag två stycken när jag gick runt i Dublin. Jag hann dock bara besöka en av dem p.g.a. den andra var stängd. De hade ett riktigt stort sortiment och de som hjälpte till i butiken var av det blyga nerdslaget. När jag frågade om det hade några Irlänska serier och berömde dem för vilken fin affär det var. Så blev dem helt till sig och mumlade fram massa oförstående saker på riktigt svår engelska. Hur som fick jag med mig hem en Irlänsk serie ”An sclabhai” skriven på irländska som handlar om hur St Patrick blir bortrövad av vikingar. Tyvärr så kan jag inte Irlänska men det var lätt att hänga med igenom att bara läsa bildspråket samt att i affären sa dem att man skulle kunna ladda ner en engelsköversättning.

Fick även serieantologi vid namn Havoc som var en tidning med blandade serietecknare från Irland. Mestadels av serierna var sci-fi/skräck/fantasy gillade den starkt. Av mitt korta besök i Irlands serievärld upplevde jag att deras seriekultur är starkare än vår även om mycket av serierna som såldes var utländska.

Mest överskattade turistattraktionerna/fällorna i Dublin

Guinessbryggeriet – Åker man till Irland måste man besöka guinessbryggeriet det säger guideböckerna det säger Irländarna och det säger alla som har varit där. Så vi åkte dit, pungade upp med 140kr var och gick in. Först vallas man igenom två-tre våningar om hur man gör guiness och hur endast de bästa råvarorna väljs ut etc. Sedan får man lite historia om hur guiness har hjälpt staden bla bla. Sedan är de resteraden 4-våningarna reklam för guiness. Till slut kommer du upp på toppen i deras skybar och där får man en guiness och utsikt över hela staden.

Man betalar alltså för att bli matad med guiness reklam vilket är den perfekta affärsidén. Utsikten och guinessen i näven kan vara värt besöket dock är där jäkligt mycket folk så värst rogivande är det inte. Om man är intresserad av spritkultur så föreslår jag ett besök på Vin och Sprit museumet i Stockholm det var väldigt mer givande. Dock får man inte så mycket öl där. Ska man vara ärlig så är Dublin och guiness väldigt hårt knutet till varandra det är kultur där så även om det är dyrt och överskattat så bör man gå dit.

Book of Kells – På Trinity college kan man få köa i en timme betala 80kr för att få gå och se en jätte gammal bok. Om man verkligen inte blir väldigt upphetsad av att se två sidor av en bok från 800-talet bakom en glasmonter så ska man låta blir denna turistfälla.

Där är en utställning av vad den gamla bibeln innehåller och dess historia hur den tillverkades etc som man kan läsa på stora montrar på väggarna men det känns som ett besök på Wikipedia i lugn och ro ger en lika mycket. I slutet får man dock gå igenom en liten del av Trinity College bibliotek med stora ekbokhyllor på väggarna som man behövde stegar för att nå upp till, vilket var en mäktig känsla. När vi var där så hade dem även en utställning om Irländska propagandaposters under första och andravärlds kriget vilket jag förvisso gillade.

Mest underskattade turistattraktionerna

Dagsutflykter från Dublin - man kan åka till diverse olika ställen runt omkring Dublin med buss där chauffören guidar en igenom landsbygden och Irlands historia. Detta för priset av 350kr guidningen av landsbygden är bara en del av resan bussen går till några av Irlands större attraktioner där guider väntar på en som guidar en vidare. Fördelen var att man fick gå förbi alla köer etc när man hade guide med sig och alla inträden ingick i resan. Detta var riktigt prisvärt vi besökte Hill of Tara och Newgrange. Men det gick diverse utflykter runt Dublin regionen. Hade jag vetat detta hade jag planerat in fler.


Konst – Det är gratis att besöka både Dublin City Gallery och Irish Museum of modern art. Tummen upp för detta om man gillar konst. Även om man inte är jätte förtjust i konst så är det fridfulla ställen att gå till p.g.a. där inte är så mycket turister och där är alltid något att titta på.


Killkenny Castle – Det gjordes en utflykt även till Killkenny en liten stad som härstammar från medeltiden vars största attraktion är en borg. Detta drar givetvis riktigt mycket turister det positiva är att man får bara gå in i borgen med en guide och man är bara 20-personer åt gången. Detta p.g.a. att man har återställt rummen till 1700-1800 talsskick med möbler etc vilket är intressant att se. Killkenny var även väldigt avkopplande att komma till väldigt mycket lugnare än stressiga Dublin.


Saker jag vill göra men som det inte hanns med
Gå på Dublin militärhistoriska museum. Besöka whiskey destilleri. Cykla i Phonix Park i Dublin vilket är europas största park där det går hjortar innut i. Vi hyrde cycklar och började men så kom åskan så vi vände tillbaka. Se hästpolo eller i alla fall lite cricket. Besöka fler borgar samt riva får.

4 comments:

Jonas said...

Låter som en lite trevlig tripp de där! Visste inte att det var så dyrt där, dom är ju kända för att dricka att par öl där borta så de måste väl tjäna bra antar jag.

Har en polare som bor i Dublin och han älskar också alla pubar och människorna där.

Jag skriver upp det på reselistan!

Fredrik said...

"dom är ju kända för att dricka att par öl där borta så de måste väl tjäna bra antar jag."

Mer att dem prioriterar vad dem lägger sina pengar på antar jag,
Öl är hög-prio :P

Adam said...

"Oh my god - they Kilkenny" :)

Jag var ju som sagt där i veckan
med men vi satte oss i bilen norrut för
en tur til Belfast som var det egentliga målet.

Men det jag slogs av när vi åkte längs M1:an var hur orört
landskapet ändå får sägas var.
Grönt och i princip inte en enda
mack eller butik eller nånting
längs vägkanterna. Kändes
väldigt mycket trevligare att ligga och köra där än längs nån av våra svenska
motsvarigheter.

Sen är det ju vädret med -
ditt talesätt du snappat upp var ju
klockrent. En gubbe på site uppe
i Belfast tyckte att 8º dimma och regn som hänger i luften var:
"God weather, for Ireland"

Fredrik said...

Vår busschafför sa att vägnätet i Irland var rätt kasst så dem håller på med diverse motorvägsbyggen, så det kanske blir som SWE sedan =/ andra sidan i SWE har vi bara massa tradig skog...

En annan väder anekdot som en guide berätta var "Ireland has no climate it just has weather"

En sak är säker jag hade varit konstant deprimerad av deras väder. Regn och så mycket gråa-byggnader i tegel !