Thursday, August 16, 2007

Planet Terror

Såg Planet Terror på bio i måndags filmens handling är inte komplicerad: En ”giftig gas” sprids ut i ett litet samhälle i amerikanska södern och folk blir till zombies, en lite skara människor som inte blir förvandlade försöker överleva och ta sig ur staden.

Så förbered dig på blod, slakt och gore i allmänhet. P.g.a. att Rodriguz försöker eftersträva grindhouse temat så behöver han inte ta hänsyn till varför människor dyker upp där dem gör, ingen förklaring behövs ges varför bilar bara sprängs. Detta gör att regissören kan ösa på med just det han tycker är som roligast, bråd död och massa blod och effekter.

Även om blodet rinner längst biodukens kanter konstant så tycker jag ändå att Rodriguz hade kunnat höja tempot ett steg till. Det är inte från slutet som filmen blir så där riktigt galen som man önska den var från början. Många karaktärer är riktigt skruvade fast har man chansen att inte riktigt behöva ta ansvar för vad man gör. Eller hur allt hänger ihop tycker jag man hade kunnat skruva upp karaktärerna ännu några grader. Filmen är galen men inte så galen som jag önska den skulle vara.

Precis som i Death Proof så är de kvinnliga karaktärerna de starkare karaktärerna. Tarantino och Rodriguz har försått vad feminism handlar om. Den svenska plastfemnismerna har mycket att lära, istället för att gråta över orättvisa löner borde Schyman kapa sitt ben och fästa en M-16 där och slå världen med häpnad.

Medan Death Proof är en film som nog lämpar sig bäst på bio så är Planet Terror en film som kan gå direkt till DVD-hyllan. Planet Terror är klart till för en ännu smalare grupp än Death Proof. Även om man tillhör den hårda kärna som uppskattar Planet Terror så är det mer en lördagsfilm med pizza och folköl än en biofilm.

Sydsvenskan skrev att filmen skulle innehålla fyra fejktrailrars tyvärr så fick man bara se en av dem och det var ” Machete”. Vilket var synd för detta var en av de mer underhållande delarna i filmen.

Lite av Planet Terrors fall blir att man inte kan se hela konceptet grindhouse som Tarantion och Rodriguz har gjort i ett svep d.v.s. först Death Proof och sedan Planet terror vilket det var ämnat från början. Planet Terror behöver en film som Deaht Proof som mjukar upp hjärnan lite. Så det mer blir en form av popcorns däst slö tittning när man väl ska se Planet Terror.

2 comments:

Adam said...

...så är det mer en lördagsfilm med pizza och folköl än en biofilm.

-you got yourself a date mister!
Ring när du har den hemma.

På tal om Death Proof" - underbar
låt/klipp från den ..
gör ju att jag vill se filmen ännu mer
http://youtube.com/watch?v=u0fDnZEacmA
hang up the chick habit
hang it up, daddy,


France Gall´s Laisse Tomber Les Filles (orginalet från -64)
http://youtube.com/watch?v=QV9RgjqwnvI&mode=related&search=

Fredrik said...

Trodde det bara var LFW (Woman) Grindhouse på närmsta dating site så flockades dem :P

....Musiken i Death proof är jäkligt soft...