Thursday, September 06, 2007

Postcards – True stories that never happened


Jason Rodriguz blir medtvingad på en shoppingrunda av sin flickvän. I ett antikvariat finner han en skokartong med använda vykort. Rodriguz väljer att köpa vykorten för att senare be ett antal serietecknare teckna en fiktiv historia utefter det kort Rodriguz skickar. Detta blir serieantologin Postcards – True stories that never happened

Ett vykort brukar stå för lättsamhet och spontanitet innehållet brukar inte ha något större existentiellt djup eller mening när man beskådar det. Det är kanske just därför som varje serietecknare i antologin väljer att berätta en historia som går djupt in på människans inre. De olika historierna tar bland annat upp ålderdom, kärlek, vänskap, död det som gör oss mänskliga.

I SVD kan man läsa ett uttalande av Joakim Pirinen där han anser att det är en stor fara när serier försöker efterlikna romaner och att serier passar sig bäst när dem är roliga, ironiska,eller politiska. Detta är något jag inte förstår i all intellektuell verksamhet finns det strömmar av det som gör oss till människor. Varför denna del inte skulle kunna få utlopp i serieformat är svårt för mig att förstå. Det känns som Postcards – True stories that never happened är på bra väg att visa att även serier kan innehålla djupare mening och mänskligt förstående.

Varje historia börjar med en bild av vykortet en beskrivning vad som står på det, när det har skickats. Jason Rodriguz berättar även varför han valde att skicka ett visst vykort till en speciell tecknare och vilka förväntningar han hade. Precis som de flesta antologier så är där en varierande blandning av teckningsstilar alla historier är gjorda i svart och vitt många av historierna har väldigt detaljerade paneler.

De två invändningarna jag har emot antologin är inte direkt allvarliga utan härstammar mer från att jag är svensk. Det första är att det är få kvinnliga serietecknare som är med och det andra är att många av historierna är väldigt knutna till USA-historia.

Jag rekommenderar Postcards – True stories that never happened till de som verkligen gillar seriemediumet till alla er som gilla serieböcker som är som Blankets. Men även till de personer som är intresserade av litteratur men endast tror att serier är spindelmannen och knasen.

Detta är ingen lättsam seriebok så om man tillhör de personer som tycker att serier ska vara action, superhjältar, bråddöd eller humor. Hoppa då över denna seriebok det finns så mycket annat att läsa.


4 comments:

Anonymous said...

Pirinen-citatet i SvD är onekligen stolligt nys - möjligtvis kan man säga att JP:s *egna* serier är som bäst när han går in för att vara rolig/satirisk.

Fredrik said...

Ja det får stå för JP, problemet är när sådant citat kommer i etablerade massmedia så spär det på en av de vanligaste förekommande fördomen som finns om serier i sverige.

Maja said...

jag fick ett vykort häromdagen, på det stod det typ "Tänkte du ville få post. Berättar på MSN. Hälsningar från åttonde våningen".

Vykorten är på väg att dö ut!

Fredrik said...

Vykortet kommer tillbaka om 10 år som världens retro pryl och underground stuff....Precis som vinyl kommit tillbaka......I Tokyo hittade jag inte ett enda ställe att köpa vykort btw =/