Wednesday, February 13, 2008

Sandman bokstöd inför 20:års firandet

Inför 20:års firandet av Sandman så släpps ett par bokstöd som är ett måste i sann nerd pr0n anda. Synd att man måste vänta ända till September.

Mer info

10 comments:

JonasO said...

Väldigt schyssta. Jag vänder och vrider mig hela tiden huruvida jag ska läsa om den serien igen eller ej, och köpa absolute-böckerna. Jag får mer och mer för mig att det var en massa emo goth men det är antagligen bara som jag inbillar mig...

Adam said...

... skulle så vara fallet att det är:
massa emo goth så hojta till ;)
Det lät ju rent av intressant.
Gott att du har lite inköps-mål på horisonten.

JonasO said...

Ja det står mellan Absolute på Sandman eller Batman: Hush... och alla andra grajor man ska köpa =)

Fredrik said...

Emo goth, nja, Neil Gaiman har gett Goth:en ett ansikte precis som Tim Burton. Sandman skrevs ju på 90-talet jag vet inte ens om EMO var något speciellt då.

Där emot så tycker jag att statyerna och action figures inte alls har det mörker som serien har, figurerna är lite för mycket manga inspirerade jämnfört med serien. Men jag ska inte uttala mig det var ett tag sedan jag läste, en omläsning behövs.

Har du något bra exempel på emo-goth ? för jag hänger nog inte riktigt med i dem svängarna.

Jag känner mig också kluven till att köpa dem inbundna. Jag lade en vad som då kändes som en halv förmögenhet på att köpa dem, innan dollarna blev billig och de inhandlades när man var fattig student fast ska jag läsa om så kommer jag nog köpa dem ändå.

JonasO said...

Dom hade ett jättebra exempel på vad emogot är i iFanboy-avsnittet där de disskuterade Sandman-serien. En yngling som lyssnar på the Cure, målar sig vit med svart och ögonskugga och har helt svarta kläder.
http://revision3.com/ifanboy/sosad/

Vettitusan om jag vill läsa den igen, när jag läste den så tyckte jag den var riktigt bra, men det var också det första jag läste. Den var extremt lång också. Men den är kanske ännu bättre när man läst en massa annat och fått ett bredare perspektiv...

Fredrik said...

Det finns enskilda seriealbumn som är bättre än sandman, men sandman serien är på 1000-sidor och det är svårt att hålla uppe kvalité så läge. Jag gillar blandning av mytologiska väsen och sagor och historiska personer. Jag förstår att folk tycker den är deprimerande men så blir det när det handlar om sagoväsen som är gudar och som bokstavligen bär upp världen på sina axlar, och den drar ju åt det tragiska hållet. Sedan att det finns kids som känner att dem också bär världen på sina axlar är ju en annan sak, som vill dra paralleller med historien. Att estetiken är åt det gotiska och det punkaktiga gör väll att dem känner sig extra dragna.

Av de längre serierna från Vertigo så tycker jag sandman är den mest kreativa om man jämför med Preacher, Transmetropolitan, Y-last man standing. Men det beror på vad man gillar. Tempot i sandman är ju väldigt lågt jämnfört med Preacher.
Så det blir lite att jämnföra äpplen och päron.

Y är för övrigt ett riktigt botten napp enligt mig tycker inte man får någon känsla för karaktärerna och den känns till och med lite frikyrklig men det är en annan sak.

Jag tror Sandman hade klarat en omläsning men jag tror det är lite som när man läser klassisk litteratur när man sitter med det förstår man tjusningen med det och när man väl är klar så känner man att det var värt mödan men man skulle aldrig orka läsa om det igen för det är krävande läsning.

Lite som med film de filmer man har sett om flest gånger är oftast de mest banala av filmer. De filmer som har rört en mest har man bara orkat se en gång.

Men jag förstår om man tycker sandman bara är deprimerande och inte särskilt mörkt framför allt om man anser att goth är Lovecraft och Mary Wollstonecraft Shelley.

Sedan har jag alltid trott att gothare här i swe bara läste Ann Rice och spelade vampyrrollspel :P.

JonasO said...

Ja de har du rätt i, jag hade gärna kollat på Big Lebowski eller Idiocracy var dag, men mina Bergmanrullar drar jag mig för å det längsta att sätta ögonen i.

Tradigt att du inte gillade Y, det var den serien som jag funderade på att börja på härnäst. Hur långt har du läst i den?

Sandman gillade jag väldigt mycket men en 1000-sidig bok är inte något jag ger mig på särskilt ofta. Jag hade ju From Hell på hyllan i ett halvår innan jag läste den! =) Iofs var det en skittung grötigt ritad svartvit serie som jag inte gillade precis. Måste ha fatt i en grym serie igen!

Fredrik said...

Läst all albumn av Y som går att köpa. Men vi uppfattar serier olika så du kanske tycker den är bra, du får låna och testa....Jag tyckte ju att Lucifer styrdes upp rejält i efter 3-albumn och du gillade ju inte den......Så du kanske gillar Y :P

JonasO said...

Jag jag tyckte Y verkade lovande men jag läste bara den första tidningen iofs. Lucifer skulle nog kunna vara bra men efter första boken kände jag inte nåt större behov av att läsa vidare, men det blir kanske fart på den efter ett tag som du säger.

Jag får ta och göra ett besök på biblan =)

JonasO said...

Jag har blivit väldans sugen på att läsa en riktig bok, de har jag inte gjort på hur länge som helst. Har läst en massa ljudböcker nu ett tag, det är jättebra det också, men känner något märkligt sug efter en riktig bok i papper som man kan hålla i! =)