Monday, April 21, 2008

Ikoner i pratbubblorna

Har skrivit en recension av serieantologin Pop Gun Volume one för Komika Magasin (läses här). Även om inte historierna var speciellt inspirerande så bjöd det på väldigt många olika illustrationsstilar och en sak som jag fastnade för var hur Benjamin Roman och Sheldon Vella använder ikoner i pratbubblorna som förstärkning.

Vi är vana idag att när någon skriker eller viskar så ändras font stilen eller pratbubblan blir taggigare. Mörka röster kan ha en svart pratbubbla etc men det känns som Benjamin och Sheldon går ett steg längre igenom att placera ikoner i sina pratbubblor.

Benjamin Roman placerar ett transparent kugghjul i sin pratbubbla för att förstärka ljudet av mekanisk röst eller kontrasten mellan det mekaniska och normala.

Sheldon Vellas berättelse som handlar om ”botar” mer troligt att det är robotar än ”databotar” har placerat de klassiska symbolerna för fönsterhantering från datavärlden på sina pratbubblor för att symbolisera någon form av tekniskkommunikation.


Ikoner och symboler har blivit allt vanligare för den datoriserade generationen och jag tror det finns stor potential att föra över det till seriemediumet. Det är konstigt att inte fler serieillustratörer använder dessa knep.

3 comments:

Adam said...

På tal om att använda olika knep, och som en liten teaser så inhandlades idag
The 9/11 Report: A Graphic Adaptation
som är precis vad det låter som, en "comic"-variant av 911-rapporten. Ernie Colón som illustrerar är inte bekant för mig men ska visst ha arbetat med Gröna Lyktan och annat från DC o Marvel.

Adam said...

"Popgun" ... var den så trivialiserad o ytlig så den inte har nåt värde för någon som kommit förbi Kalle Anka men stampar utanför de smalare seriernas port?
Eller så kan jag ju fråga direkt, är den nåt för mig?

Fredrik said...

Tror att The 9/11 Report: A Graphic Adaptation är riktigt bra har inte läst den bara hört talas om den.

Vet inte riktigt, tror det finns bättre serier för dig att lägga pengarna på. Kanske om du hade läst det mesta hade den varit av intresse :P